affisch-1För hundra år sedan tilldelades Sverige de Olympiska Spelen

Den 28 maj 2009 firade vi en märkesdag i den svenska idrottens arrangörshistoria. Det var då nämligen exakt 100 år sedan Sverige tilldelades OS 1912.

På sin kongress i Berlin 28 maj 1909 lät den Internationella Olympiska Kommittén meddela att ”de femte Olympiska Spelen skall förläggas till Stockholm. ”

Vem skulle idag våga tro på Stockholm som värd för Olympiska sommarspel?

Bakom triumfen 1909 stod Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande med ”den svenska idrottens fader” Viktor Balck i spetsen. SCIF var initiativtagare till Sveriges ansökan och ansvarade för genomförandet av själva Spelen.

Dessutom såg Centralföreningen till att en Olympisk arena byggdes – Stockholms Stadion. Men det var en senare historia. I Sveriges OS-ansökan 1909 var planerna på ett nytt stadion ännu inte väckta. Då lanserades istället Östermalms idrottsplats som Olympisk huvudarena!

Stockholm 1912 – ”Solskensolympiaden”

Vid Internationella Olympiska Kommitténs möte i Berlin 1909 diskuterades var Spelen skulle hållas 1912. Efter det att Berlin avstått ansökte de svenska ombuden, generalmajoren Viktor Balck och greve Clarence von Rosen, om Spelen på staden Stockholms vägnar – och fick dem, om den ekonomiska frågan kunde lösas.

Till en början räknade man med en betydligt enklare Olympisk stadion som skulle byggas på Östermalms IP. De totala kostnaderna för bygget beräknades till 415 000 kronor och tack vare ett särskilt statligt lotteri, fick man in tillräckligt med pengar för att komma igång med förberedelserna. Liknande förfaringssätt som vid byggandet av t ex Kungliga Dramaten.

Stockholms Stadion ritades av arkitekten Torben Grut och började byggas 1909, på dåvarande Idrottsparkens mark, och invigdes 1912 av kung Gustav V.

Tävlingarna sågs av 327 282 betalande åskådare.

Spelen i Stockholm ansågs som mönster för kommande Olympiska Spel i fråga om organisation och regler. Det, samt den fina stämningen och inte minst det strålande sommarvädret, gjorde att de Olympiska Spelen i Stockholm kom att kallas ”Solskensolympiaden”.

2012 firade vi 100-årsjubileet av denna fantastiska Olympiad.