Årets Idrottsförbund utses sedan 1967 på styrelsens höstmöte och belönas förutom äran med 300 000 kr.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande har beslutat att utse Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet till Årets förbund. De erhåller vardera 300 000 kronor.

Svenska Orienteringsförbundet får priset med motiveringen:

Världens bästa landslag i skogssport orienterade sig till sju VM-guld. Tove Alexandersson skrev historia genom att springa hem fem guld i samma mästerskap, alla distanserna samt stafetterna, och triumferade dessutom i världscupen för sjunde året i rad. På junior-VM blev det fyra guld, vilket antyder om en fortsatt ljus framtid.

Svenska Ridsportförbundet får priset med motiveringen:

Ett historiskt OS-guld som fängslade en hel nation samt att svensk ridsport har världens främste ryttare 2021 i sitt stall var toppar på ett mycket framgångsrikt år. Det föredömliga ungdomsarbetet har cementerat ridsportens plats i världstoppen.

Sveriges Centralförening för idrottens främjande bildades 1897. År 1967 inrättades Stora Priset till Årets idrottsförbund. 31 förbund har genom åren belönats. Det är fjärde gången som Svenska Orienteringsförbundet (1968, 1987 och 2011) belönas och andra gången för Svenska Ridsportförbundet (2013).

Svenska Ridsportförbundet erhöll priset i samband med Sweden International Horse Show på Friends Arena. Svenska Orienteringsförbundet kommer att erhålla det i samband med årsmötet i april.

 

Tidigare pristagare