Årets Idrottsförbund utses sedan 1967 på styrelsens höstmöte och belönas förutom äran med 500 000 kr.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande har utsett Svenska Handbollförbundet till Årets Idrottsförbund 2022.

Motivering:

Bragden i Budapest – har Sverige triumferat i ett internationellt mästerskap på ett mer dramatiskt sätt. Time out när 19 sekunder återstod, spelmotorn Jim Gottfridssons bevingade ord ”tysk höger – dansk vänster” och ett EM-guldvinnande straffmål av Niclas Ekberg i sista sekunden.

Med ett herrlandslag som stoltserar med EM-guld 2022, som är det svåraste att vinna, med större konkurrens än VM och OS, har Handbollförbundet visat enastående kvalitet. I EM blev flera blågula spelare uttagna till All Star Team och Jim Gottfridsson utsedd till bäste spelare.

Dessutom ett damlandslag som kan konkurrera om de ädlaste mästerskapsmedaljerna och ungdomslandslag som varit framgångsrika på högsta nivå i världen, både på herr- och damsidan.

– Vi tackar ödmjukt SCIF för priset som Årets idrottsförbund och känner oss mycket hedrade. Priset ger oss stora möjligheter att fortsätta att utbilda fler unga handbollsspelare mot världsklass och utveckla landslag som presterar på yttersta världsnivå, säger Fredrik Rapp, Svenska Handbollförbundets styrelseordförande.

Tidigare pristagare