Årets Idrottsförbund utses sedan 1967 på styrelsens höstmöte och belönas förutom äran med 300 000 kr.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande har utsett Svenska Friidrottsförbundet till Årets Förbund 2019. Motiveringen lyder:

Ett förbund som haft en svacka sedan storhetstiden för 15 år sedan som kulminerade med tre OS-guld 2004, har nu åter visat sig konkurrenskraftigt i en global och jämställd idrott. Dessutom med unga friidrottare som har lyckats med framskjutna placeringar i världsmästerskap.

I VM i Doha i september blev det guld i diskus genom Daniel Ståhl och silver i stavhopp genom Armand Duplantis och flera andra fina prestationer. Mästerskapet blev det bästa VM sedan 2005 och gav en god känsla att en ny generation är på gång.

Svensk Friidrott är i grunden en jämställd och inkluderande sport utan utslagning i unga år samt har även en mycket utvecklad veteranverksamhet – en idrott för livet!

De framgångar som Svenska Friidrottsförbundet visat i år i en av de mest konkurrensutsatta sporterna, som också brukar omnämnas som den Olympiska huvudidrotten, motiverar utmärkelsen till Årets Förbund 2019.”

Tidigare pristagare