Den som får Idrottsskölden är skolans idrottsprofil

Som skolans idrottsprofil har mottagaren av Idrottsskölden utmärkt sig i någon idrott. Det har blivit en fin tradition på många skolor att utse skolans idrottsprofiler (en tjej och en kille) och dela ut utmärkelsen i samband med skolavslutningen. Utmärkelsen har funnits sedan 1906 och har fram till 2024 delats ut till nästan 13 000 sistaårselever i gymnasiet.

Jim Gottfridsson, tidigare mottagare av Idrottsskölden. Här i en vänskapsmatch mellan Sverige och Japan i januari 2024. Foto: Bildbyrån

Idrottsskölden är ett av Sveriges finaste idrottspriser, och den som får äran att ta emot det under sitt sista år på gymnasiet är i gott sällskap. Här är några av de som tilldelats Idrottsskölden genom åren:

Malin Baryard-Johnsson
Peter Forsberg
Stina Blackstenius
Frida Karlsson
Jim Gottfridsson
Nils van der Poel
Stefan Holm
Magdalena Forsberg
Tomas Brolin
Henrik Zetterberg
Ulrika Knape
Anders Gärderud
Ann-Louise Skoglund
Med flera!

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF) har till syfte att främja god idrott i Sverige. Med bred kompetens och stark passion för idrott är SCIF en synlig och aktiv aktör som bidrar till god idrott och bär svensk idrottshistoria in i framtiden. 

Detta görs genom stipendier och utmärkelser, samt genom att stötta initiativ från och samarbeten med idrottsrörelsen, lärosäten, historiska sällskap, civilsamhället och offentlig förvaltning. 

Stefan och Melwin Holms Idrottssköldar.

Varje år sedan urminnes tider, eller i alla fall 1906, delas den så kallade Idrottsskölden ut till ”Årets idrottsprofil” på gymnasieskolor runt om i landet. Så också på Friidrottsgymnasiet i Karlstad. Den doneras varje år av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, a.k.a. SCIF.
Undertecknad fick sig sin sköld 1995 och i dagarna fördubblades antalet sköldar i familjen tack vare @melwin.l.h
Däremot är det tydligt, av bilden att döma, att någon borde ta bättre hand om sin sköld…

Stefan Holm

Kriterier för att utse skolans idrottsprofil som tilldelas Idrottsskölden

  1. Utmärkelsen delas årligen ut vid vårterminens slut till sistaårs-elever vid gymnasieskolor i Sverige.  
  2. Att vara en idrottsprofil innebär att ha utmärkt sig inom sin idrott. 
  3. Utmärkelsen tilldelas, genom jurybeslut eller omröstning, en flicka och en pojke som anses vara skolans idrottsprofiler. Därutöver kan Idrottsskölden även tilldelas en flicka och/eller en pojke som studerar ett Riksidrottsgymnasie eller NIU. 
  4. Principiellt kan endast två Idrottssköldar delas ut per gymnasieskola. Om skolan har ett Riksidrottsgymnasie eller NIU är det maximalt två Idrottssköldar per idrott (en flicka och en pojke) som kan delas ut.
  5. SCIF förbehåller sig rätten att i något enstaka fall, väl motiverat, bevilja avsteg från punkt 3 och 4. 
  6. Årets mottagare av Idrottsskölden presenteras på SCIF:s webbsida. Därutöver i SCIF:s årsbok, Blå boken, året efter att eleven mottagit utmärkelsen. 

Nyhetsartiklar om idrottsskölden

Rekord är till för att slås

Idrottsskölden, Utmärkelser

Fyrtal i Idrottssköldar

Idrottsskölden

Elin Näslund – en av årets mottagare av Idrottsskölden

Idrottsskölden, Utmärkelser

Först fick de Idrottsskölden och sen EM-guld!

Idrottsskölden