Amerikanen Jim Thorpe, en av den olympiska historiens största stjärnor, har fått full upprättelse av Internationella Olympiska kommittéen. 110 år efter sin seger i fem och tiokampen i OS i Stockholm 1912 meddelade IOK att amerikanen nu är ensam segrare i de bägge grenarna och att hans världsrekord i tävlingen är officiella. Beslutet betyder att rättvisa har skipats i en affär som tillhör ett av den olympiska rörelsens sorgligaste kapitel. Den innebär också att en svensk förlorar sitt OS-guld.

Bakgrunden till historien för oss tillbaka till en tid som för dagens idrottspublik ter sig närmast obegriplig. När den olympiska rörelsen bildades var amatöridealet skrivet i sten och skulle så förbli i sju åtta decennier. Det innebar att en idrottare inte fick tjäna pengar på sin sport. Brott mot reglerna ledde till avstängning på livstid. Om reglerna skulle följas innebar det i praktiken att idrott endast var en sysselsättning för rika som hade råd att träna och tävla utan ersättning.

Jim Thorpe var en fattig ursprungsamerikan som briljerade i alla sporter som han provade på. Han var ett universalgeni, en idrottens Leonardo da Vinci.  I Solskensolympiaden i Stockholm 1912 vann han överlägset fem- och tiokampen med resultat som fick en hel idrottsvärld att häpna. Han fick medaljer, lagerkransar och enastående priser.  Kung Gustav V skänkte en byst av Karl XII och av den ryske tsaren fick han en enorm vikingabåt.  Värdet på dessa gåvor var svindlande för en enkel kille uppväxt i ett reservat. När Thorpe återvände till USA väntade en parad på Broadway. Han var den första från ursprungsbefolkningen att vinna ett olympiskt guld.

Hans karriär var som en saga – som dock skulle få ett abrupt och tragiskt slut.

Ett halvår senare framkom det att Thorpe före OS hade fått några ynka dollar i ersättning för att spela baseball i en mindre liga. Nitiska amerikanska idrottsledare krävde att han skulle förlora sin amatörstatus, vilket också skedde. IOK agerade raskt och enhälligt. Jim Thorpe ströks ur resultatlistan och fick lämna tillbaka allt han vunnit i Stockholm. I efterhand har beslutet kritiserats för att vara en blandning av rasism och hyckleri. Thorpe förklarade att han inför OS aldrig hade hört talas om amatörreglerna.

I tiokampen blev nu svensken Hugo Wieslander segrare. Han fick ta emot guldmedaljen i en ceremoni på Stockholms Stadion 1913. I en intervju 50 år efter OS berättade Wieslander att han skämdes över att ta emot guldmedaljen, och att han mådde illa av att bara se den. Svensken ansåg alltid att Thorpe var den rättmätige vinnaren.

Det amerikanska naturfenomenet hade sedan en framgångsrik professionell karriär i amerikansk fotboll och baseball. Men trots idrottsliga triumfer levde Thorpe ett destruktivt liv och kämpade mot alkoholism och fattigdom. Minnet av hans prestationer levde dock vidare. I en omröstning 1950 utsågs han till världens bäste idrottare under den första halvan av förra seklet. Drygt 30 år senare omvärderade IOK diskvalifikationen. Postumt förklarades Thorpe som delad vinnare i fem- och tiokampen i Stockholm. Men världsrekorden från Stockholm betraktades fortfarande som inofficiella.

Nu, 110 år efter Solskensolympiaden, har den olympiska rörelsen gått ett steg till när man utser amerikanen som ensam vinnare i de bägge grenarna.

För barnbarnet John Thorpe i Lake Tahoe är det en stor och glädjande nyhet.

”Jag har i hela mitt liv kämpat för att återupprätta min morfars ära. Han är en av världshistoriens största idrottsmän som offrades av politiska skäl. När han diskades stod inte ursprungsbefolkningen högt i kurs bland de styrande i USA.”.

Nu skrivs alltså resultatlistan om från OS i Stockholm. Hugo Wieslander blir åter silvermedaljör i tiokampen, en placering som han under hela sitt liv tyckte var den rätta. Segern och all ära tillhörde Thorpe, sade svensken när ämnet kom på tal.

Historien om det atletiska superfenomenet från USA kommer att fortsätta att berättas. Hollywood planerar en spelfilm om Jim Thorpes liv. En scen som garanterat kommer att vara med i filmen är när kung Gustaf V lagerkransar segraren Thorpe och säger: You, sir are the greatest athlete in the world!”

Svaret från Thorpe blev kort och kärnfullt:

”Thanks, King!”

Här nedan ett utdrag från filmen Solskensolympiaden 1912 av Jens Lind.