SCIF fortsätter stötta Fritidsbanken

Samarbeten

Fritidsbanken, som samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis, firar i år 10-årsjubileum och nyligen nådde de milstolpen en miljon utlånade artiklar sedan årsskiftet. Men vilka är det då som lånar på Fritidsbanken?

Foto: Tino Skovlund, Fritidsbanken

Fritidsbanken, som samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis, firar i år 10-årsjubileum och nyligen nådde de milstolpen en miljon utlånade artiklar sedan årsskiftet. Men vilka är det då som lånar på Fritidsbanken?

Foto: Tino Skovlund, Fritidsbanken
– Det är alla typer av människor, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. Det är såklart många barn och unga, eftersom de är i en aktiv ålder, men vi har låntagare i alla åldrar, även seniorer. Och just att ”alla” kan låna på Fritidsbanken är något vi betonar hela tiden. Precis som ett bibliotek är till för alla är också Fritidsbanken det.
 
Under sommaren har Fritidsbanken varit ute mycket ”på fältet” och aktiverat barn, unga och i viss mån även vuxna. Det görs främst inom ramen för det gemensamma konceptet Fritidsbanken Pep Up, som genomförs ihop med Generation Pep. Under sommarmånaderna har mer än 350 000 artiklar lånats ut till ca 120 000 individer på det här sättet. 
 
Att samla in oanvänd sport- och friluftsutrustning och låna ut den bidrar inte bara till ökad fysisk aktivitet, det är också bra ur ett klimatperspektiv och Fritidsbanken har därför utsetts till Årets Klimathjälte av elbolaget Bixia. Klimatstipendiet på 250 000 kr ska användas till fortsatt utveckling för att nå fler kommuner och nya låntagare.
Foto: Bixia
 
Vad står överst på önskelistan för Fritidsbankens del? David Mathiasson behöver inte fundera länge på den frågan:
 
– Att vi får med Stockholms stad! Vi har flera bra fritidsbanker i Stockholmsregionen, men vill verkligen ha med kommunen också. Vi blir ständigt kontaktade av personer, föreningar och skolor som vill att Fritidsbanken öppnar i Stockholm och vi vet att det skulle kunna bli hur bra som helst. Nu storsatsar Göteborg på Fritidsbanken och butiken i Malmö har nyligen flyttat till nya stora lokaler. Vi tror stenhårt på att samverkan är nyckeln till framgång och därför känns det tråkigt och onödigt att Stockholm hittills har ställt sig utanför, men vi är samtidigt hoppfulla om att man snart kan låna från Fritidsbanken även i huvudstaden.
 
Under året har Fritidsbanken haft ett samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté och medverkat på deras turné Olympiadagarna. På sju orter i landet har barn och familjer kunnat testa på en rad olika idrotter och aktiviteter och träffa olympiska stjärnor. Fritidsbanken har med sin utrustning velat inspirera till rörelseglädje och det har varit fullt av aktivitet på samtliga platser.
 
SCIF ger ett ekonomiskt stöd till Fritidsbanken för att fler ska hitta till idrotten och just nu pilottestas ett koncept på tre fritidsbanker där besökarna kan scanna QR-koder för att hitta sin lokala idrottsförening eller länkas till ett idrottsförbund där man kan läsa mer om en specifik idrott. Initiativtagare till det här är före detta simhopparen Anna Lindberg, som idag arbetar som utvecklingsstrateg på Fritidsbanken Sverige.
 
Föregående artikel

SCIF gratulerar H.M. Konungen till 50 år på tronen

Nästa artikel

SCIFs Pris i Idrottsvetenskap utdelat till Erik Andersson

Relaterad inlägg

Skolan är viktig för att få ungdomar i rörelse

Samarbeten, Skolidrottsförbundet

Fritidsbanken planerade i Klocktornet

Fritidsbanken, Samarbeten

Fritidsbankens utlåning kan ge OS-medaljer

Fritidsbanken, Samarbeten

SCIF stöttar skolidrottens Vuxenstödjare

Samarbeten, Skolidrottsförbundet