idrottsskoldenSCIF har delat ut Idrottsskölden i över 100 år!

På Idrottssköldens webbplats kan du söka efter elev, skola, ort och år

Idrottsskölden är ett av de finare idrottsprisen i Sverige. Förslaget om en idrottsbelöning till elever i Högre Allmänna Läroverk kom från Karlstad och till läsåret 1905/06 beslöt styrelsen för Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF, att en idrottsbelöning i form av Idrottsskölden skulle instiftas. 22 elever fick motta Skölden vid vårterminens slut 1906.

I riktlinjerna för att utse skolans representant för läsåret var från början inskrivet att han skulle röstas fram av eleverna i skolan. Skolan har sedan 1906 genomgått många förändringar och idag är det gymnasieskolans elever som är målgruppen. Det största antalet Idrottssköldar för ett läsår delades ut 1963/64 och 65/66 med 215 stycken. Nu har vi registrerat över 11 000 mottagare. Skölden i nysilver är graverad med skolans och elevens namn samt år, och levereras i ett blått etui (kostnadsfritt för skolan).

Gunilla Lydén och Kari Korpela samtalar om Idrottsskölden.

Vår finaste utmärkelse

Ledamoten i Centralföreningens styrelse, Axel Låftman från Karlstad, tog i början av 1900-talet initiativet till instiftandet av IDROTTSSKÖLDEN. 1906 delades den ut för första gången. Vid Karlstads Högre Allmänna Läroverk föll valet på Axels son! Nepotism?? Nej! Sven Låftman var en av den svenska idrottsrörelsens pionjärer. Han erövrade SM-guld och noterade svenskt rekord inom friidrotten. Han vann, med sina fem guldmedaljer, ensam titeln ”bästa skola” åt sitt KHAL vid Skolungdomens 1907. Han stod i frontlinjen vid SM-arrangemangen inom friidrott och skridskor i Karlstad 1907/1908 och han blev en av våra största idrottsledare genom tiderna, där ledarkarriären, via framskjuten post i organisationskommittén för Olympiska Spelen i Stockholm 1912 och ordförandeskap i Svenska Friidrottsförbundet, avslutades som stor pamp i Internationella Skridskoförbundet i början av 1970-talet!

Från 1906 har sedan Idrottsskölden, i obruten följd, delats ut vid Karlstads Högre Allmänna och dess avknoppningar. Sammanlagt har 130 Karlstadsstudenter fått utmärkelsen. Och profilerna är många: Sven Låftman är redan nämnd; Eric Borgström, som grundade bandytraditionen i Karlstad; Klas Thoreson, som blev legendarisk gymnastiklärare vid GCI; Bosse Parnevik, som vann Skol-SM på korta häcken, men som blev mer känd i andra sammanhang; Ann-Louise Skoglund, Europamästarinna på långa häcken; Jenny Sjöwall, världsmästarinna i bågskytte; Stefan Holm, dubbel världsmästare i höjdhopp för att nämna några!

Sedan 1995 utnyttjar Friidrottsgymnasiet möjligheten att utdela en egen sköld. Tränarkollegiet utser kandidaterna där grundkravet är att man skall ha deltagit i landslaget och dessutom skött skolarbetet på ett tillfredsställande sätt. På röstsedeln redogörs för statuterna ”till skolans främste idrottsman/-kvinna, tillika god kamrat”. Och efter sluten omröstning bland eleverna, där rösträkningen genomförs gemensamt av rektor samt en elevrepresentant, där båda ålagts tystnadsplikt, så sker den högtidliga utdelningen vid FIG:s läsårsavslutning dagen före studentexamen. Och på tavlan, som hänger i Friidrottsgymnasiets lektionssal i Våxnäshallen, får ett nytt namn läggas till den kompletta förteckningen över alla Karlstadsstudenter, som sedan 1906 fått skölden! Och där finns också porträtten av Sven Låftman och Stefan Holm. För genom att vårda denna tradition, så stärks samhörighetskänslan över generationsgränsen och understryks Idrottssköldens höga status!

Det är en stor ära att bli tilldelad Idrottsskölden – vår finaste utmärkelse!

Anders Borgström