Fritidsbanken och snöbollseffekten

Fritidsbanken, Samarbeten

Fritidsbanken, ett slags idrottsbibliotek som får ekonomiskt stöd från SCIF, har funnits sedan 2013 och har ökat sin utlåning varje år sedan start. Första året lånades 1000 artiklar ut i den värmländska bruksorten Deje. När de senaste nyårsklockorna ringde kunde man summera ännu ett rekordår med 1,4 miljoner utlånade artiklar. En ökning med en halv miljon jämfört med året innan.

Fritidsbanken och snöbollseffekten

Exponentiell tillväxt. Två ord som kanske inte ger någon större pulshöjning om man inte är väldigt intresserad av företagsekonomi, men det är en process som ökar kvantiteten över tid i en ständigt ökande takt. I tider av hög inflation, stigande räntor och en orolig omvärld kan det vara trösterikt att en verksamhet som bidrar till ökad fysisk aktivitet, fler idrottsutövare, social utjämning och minskade utsläpp har en exponentiell tillväxt och lånar ut mer sport- och friluftsprylar än någonsin.

Vad är det då som ligger bakom att allt fler upptäcker fördelen med att låna skridskor, skidor, bollar, flytvästar, skateboards, fotbollsskor och mycket annat?

En förklaring är snöbollseffekten. De flesta som besöker Fritidsbanken blir positivt överraskade av hur mycket prylar som finns att låna och i vilket bra skick det är på det mesta. Nöjda låntagare kommer gärna tillbaka och tipsar andra personer i sin närhet.

En annan förklaring är att fler fritidsbanker har bättre förutsättningar med tillgängliga lokaler, attraktiva öppettider och personal som kan jobba uppsökande och exempelvis besöka skolor.

En tredje orsak är de tuffa ekonomiska tiderna som gör att allt fler försöker hitta sätt att minska sina utgifter. En tvåbarnsfamilj som ska köpa ny alpinutrustning till hela familjen får räkna med att betala minst 30 000 kr. Om utrustningen används vid enstaka tillfällen under en säsong finns det stora pengar att spara på att låna istället.

Även om vissa fortfarande tror att Fritidsbanken endast är till för dem som inte har råd att köpa egen utrustning så upptäcker allt fler fördelarna med att låna. Det gör att möjligheterna till fysisk aktivitet blir obegränsade och det blir enklare att prova olika idrottsaktiviteter tills man hittar den eller de man verkligen fastnar för.

2023 var ett jubileumsår för Fritidsbanken som firade 10 år. Utöver högtryck på lånefronten så bjöd även året på ett samarbete med Sveriges Olympiska kommitté och medverkan på deras Olympiadagar runt om i landet. I november fick Fritidsbanken en oväntad donation från NHL:s spelare i form av 40 kompletta hockeyutrustnings-set. De överlämnades i samband med de fyra NHL-matcher som spelades i Avicii Arena och planen är att skolklasser ska få möjlighet att prova på hur det känns att åka ut på isen klädd som en riktig hockeyspelare. Förhoppningen är att det här ska öka intresset för ishockey i allmänhet och få några att vilja prova på att spela i förening.

Om den exponentiella tillväxten för Fritidsbanken kommer att hålla i sig även 2024 återstår att se. Än så länge finns i alla fall inga tecken på att intresset börjar mattas av, snarare tvärtom.

Författare:

Lena Wallin Kantzy

lena.wallinkantzy@scif.se

Föregående artikel

Glada pristagare – Volleybollförbundet

Nästa artikel

Katalogisering pågår

Relaterad inlägg

SCIF stöttar skolidrottens Vuxenstödjare

Samarbeten, Skolidrottsförbundet

SCIF stöttar vuxenstödjare i skolan

Samarbeten

SCIF:s samlingar till Riksidrottsmuseet

Idrottshistoria, Samarbeten

SCIF fortsätter stötta Fritidsbanken

Samarbeten