I listan på de 52 idrottarna finns bland annat blivande jurister och läkare. De får ett bra stöd och hjälp under utbildningen för att kunna fortsätta utöva sin idrott. Samtidigt är det så viktigt att idrotten ger utrymme för dubbla karriärer och stöttar idrottarna inför den dag då idrottskarriären är över.
Det är ett fåtal av alla duktiga svenska idrottare som har ett tillräckligt ekonomiskt stöd för att kunna leva över existensminimum. 50 000 kronor och stöd inom idrottspsykologi och idrottsmedicin är därför i många fall en avgörande faktor för fortsatt utveckling och prestation.
Svenska idrottare har som bland annat, CIF, Centrum för Idrottsforskning rapporterat nyligen, ohållbara villkor vilket i sin tur försämrar möjligheterna till internationella framgångar. Många andra länder satsar så mycket mer än Sverige på att skapa bra förutsättningar för elitidrottare. Något som kanske inte är så känt för allmänheten. Se rapporten.
SCIF:s stipendium, Idrottsskölden, är kanske det första stora erkännandet en idrottare får. Det är därför extra roligt att se att hela nio av årets elitidrottsstipendiater har fått Idrottsskölden tidigare i sin karriär.
Nedan ser ni alla pristagare med fakta om idrott, förening, nuvarande utbildningsplats och gymnasieskola.
Av alla starka namn år är Sebastian Samuelsson med två olympiska guldmedaljer i bagaget, den mest kända. Han studerar till civilekonom i Östersund. Idrottsskölden fick han 2015.
Sofia Hjern, 21 år, är målvakt i IFK Norrköping och ses här under en match nyligen i Allsvenskan mot lokalkonkurrenten, Linköping. Hon studerar beteendevetenskap, andra året. 2019 fick Sofia ta emot Idrottsskölden.
Foto: Magnus Andersson, Bildbyrån.