Skolan är viktig för att få ungdomar i rörelse

Samarbeten, Skolidrottsförbundet

En viktig fråga för SCIF är att få fler barn och ungdomar i rörelse genom idrott i skolan. Så sent som i våras stöttade SCIF en konferens för vuxenledare i regi av Skolidrottsförbundet.

Jonas Morin föreläser inför Skolidrottsförbundets vuxenledare

Dessutom har SCIF utdelat Idrottsskölden sedan 1906 till drygt 13 000 gymnasieungdomar som är goda kamrater och idrottare. Vi tror fortsatt att skolan är mycket viktig som inkörsport till idrotten.

Frågan om hur SCIF kan stötta i dessa frågor diskuteras återkommande i Främjandekommittén, snart Idrottskommittén, ledd av erfarna Doris Högne Rydheim och ytterligare tre kunniga ledamöter, Anna Laurell Nash, Stefan Lindeberg och Remy Nilson.

Därför är det glädjande att i dagarna läsa att Riksidrottsförbundet får 20 miljoner kronor av regeringen för att nå fler inom rörelsesatsningen i skolan och personer med funktionsnedsättningar som förberedelse inför införande av fritidskort.

I och med den långsiktiga samverkan mellan idrottsföreningar och skola, Rörelsesatsningen i skolan, kan man nå nya barn och ungdomar, inte minst de som idag står längst ifrån idrotten. För att stötta och inspirera skolor och föreningar har specialidrottsförbunden tagit fram träningskoncept och anpassad utrustning för att göra det lättare att komma igång. Även här finns det upparbetad kunskap kring vilka behov som finns gentemot skolor runt om i landet, vilka skolpaket som snabbt kan distribueras till föreningar/skolor och vilka kostnader som det skulle kunna innebära.

Det som känns bra i den här förstärkningen är att det finns ett aktivt och upparbetat arbete både tillsammans med specialidrottsförbunden och med skolorna genom alla RF-SISU distrikt som har en stark lokal förankring.

Ett praktiskt exempel är Gottsunda i Uppsala. Uppsala kommun har gett tider till föreningslivet för prova på-verksamhet alla vardagar kl 16-18. Verksamheten sker i samverkan med RF-SISU Uppland och det lokala föreningslivet. Totalt är elva föreningar och åtta idrotter på plats någon dag under veckan. Det här är ett startskott för att nå en ny målgrupp till idrotten. Nästa steg är hur de här ungdomarna ska bli en del av föreningslivet. Det är kul att se att det är så många tjejer med. Det har varit viktigt att det är i nära anslutning till skolan. Det gör det enkelt för barnen att ta sig dit och få en första kontakt med föreningslivet.

Ett annat exempel hittar vi hos basketsporten. Förbundet har ett stort projekt som heter ”En sportslig chans”. Man vill ge barn och unga en jämlik och jämställd chans att komma in i idrotten. Genom extra stöd från regering och RF arbetar man nu i många områden. Det är en långsiktig satsning. För att göra skillnad är det just det som krävs. Att satsa långsiktigt på redan etablerade verksamheter med ett inarbetat kontaktnät. Satsning kommer är inte homogen och densamma överallt utan analysen för respektive område kommer avgöra vilka insatser som ska göras just där. En nyckel till framgång är återigen den lokala förankringen.

SCIF arbetar vidare med att se hur föreningen kan vara med i det långsiktiga arbetet. Varje barn som blir väl mottagen i idrotten är en stor vinst för alla.

Föregående artikel

Stina Ljunggrens bro

Nästa artikel

Arbete pågår i Tennispaviljongen

Relaterad inlägg

Fritidsbanken planerade i Klocktornet

Fritidsbanken, Samarbeten

Fritidsbankens utlåning kan ge OS-medaljer

Fritidsbanken, Samarbeten

SCIF stöttar skolidrottens Vuxenstödjare

Samarbeten, Skolidrottsförbundet

SCIF stöttar vuxenstödjare i skolan

Samarbeten