”Flygande finnen” Kolehmainen får hedersplakett

MOWA, Samarbeten

SCIF och World Athletics Heritage & the Museum of World Athletics (MOWA) signerade ett dokument förra året som syftade till att hedra friidrottens historia.

Antti Pihlakoski och Rajne Söderberg

Plaketten, (World Heritage Plaque), som tilldelas Kolehmainen (1889-1966) i den postuma kategorin ”Legend”, överlämnades till SCIF:s ordförande Rajne Söderberg av medlemmen av World Athletics Council Antti Pihlakoski.

”Kohlemainen följer Nurmi som den andra finska idrottaren att hedras av ett världsarv för friidrott”, säger Pihlakoski.
”Det kan inte finnas någon mer lämplig plats för denna utmärkelse än Stockholms Olympiastadion där Kohlemainen först blev en stjärna”, fortsätter Antti.
World Athletics Heritage Plaque är ett erkännande som tilldelas för ett enastående bidrag till den världsomspännande historien och utvecklingen av sporten friidrott men även friidrottsgrenar utanför stadion som exempelvis terränglöpning och ultralöpning.

Juho Pietari ”Hannes” Kolehmainen föddes i Kuopio, Finland. Han vann 5000 och 10 000 m vid OS i Stockholm 1912 och tog guld i terränglöpning och en silvermedalj i lagkategorin.

”Det är hedrande att Stockholms Stadion nu erhållit tre World Heritage Plaque. Förra året fick Stadion plaketter för Jim Thorpe och Eric Lemming, vilket innebär att arenan nu har flest utmärkelser av alla arenor i världen”, säger Rajne Söderberg.

Läs mer här.

Författare:

Helena Olsson

helena.olsson@scif.se

Föregående artikel

Walk of Fame, Stockholms Stadion, utökar med fyra nya stenar

Nästa artikel

Ny succé för Walk of Fame

Relaterad inlägg

SCIF fortsätter stötta Fritidsbanken

Samarbeten

Hur mår våra idrottande ungdomar?

Samarbeten

Idrottsstjärnor från förr hedrades på Stockholms Stadion

Idrottshistoria, MOWA, OS 1912, Samarbeten

SCIF:s samarbete med Generation Pep

Samarbeten