Walk of Fame introducerades 2022 i samverkan med Stockholms stad och hyllar unika händelser på Stockholms Stadion. Hittills har 9 stenar lagts ner. Bland dem kan nämnas Rolling Stones som har publikrekordet från 1995 på 35 200 fans eller Gunder Hägg som 1942 slog tio världsrekord under 80 dagar, bl.a. på Stadion. Dessutom legender som Jim Thorpe, Eric Lemming och Nora-Anna Larsson.Nu har turen kommit till tre finländska löpare, Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi och Lasse Virén. Hannes vann tre OS-guld 1912 och satte världsrekord på 5 000 meter. Paavo slog världsrekord på Stockholms Stadion vid sex tillfällen och hyllas med en sten för det första rekordet 1921 på 10 000 meter. Lasse, världens bäste friidrottare 1976 med totalt fyra OS-guld, som har genomfört många oförglömliga lopp i Stockholm och satte världsrekord 1972 på 2 miles.Inga Gentzel hade en unik idrottskarriär och blev 1928 Sveriges första kvinnliga olympiska medaljör i löpning och satte samma år världsrekord på 800 meter på Stadion.Lördag den 2 september kl. 13.00 avtäcks deras respektive stenar utanför Stadion vid Lidingövägen. Lasse Virén deltar i ceremonin och övriga representeras av släktingar.

– Det är ytterst roligt att få bjuda in våra kära finländska idrottare i detta sammanhang, säger SCIF:s ordförande Rajne Söderberg. Finland har ju en unik friidrottshistoria som vi gärna vill visa mer av på vår hemmaplan. Efter ceremonin kommer vi att sitta tillsammans på läktaren och heja på våra respektive lands idrottare i Finnkampen.

– Från stadens och idrottsförvaltningens sida tycker vi att det är väldigt roligt att vi tillsammans med SCIF kan uppmärksamma framstående idrottare och prestationer som gjorts på vår anrika olympiastadion och att idrottens Walk of Fame nu utökas ytterligare, säger Marina Högland, idrottsdirektör i Stockholms stad.

Foto: Nicki Kozma