Fullt hus på O.A.S med Tom Alandh

Möten, SCIF, Stipendium för Idrottslig kulturgestaltning

Årets O.A.S hölls den 28 maj, en varm försommardag, på Musikhögskolan, ett stenkast från Klocktornet. 44 nya och gamla medlemmar var där.

Det var många förväntansfulla medlemmar på plats. Mötesförhandlingarna för det Ordinarie Allmänna Sammanträdet var kanske inte största orsaken till det höga deltagandet.

SCIF:s ordförande, Rajne Söderberg, hanterade klubban på ett som vanligt skickligt och snabbt sätt. Detta trots att mötet startade lite försenat p.g.a. revisionsberättelsen inte fanns på plats. Så fort den var där så gick mötet nästan lika snabbt som Rajnes häcklopp gjorde en gång i tiden.
Mötet godkände alla punkter på dagordningen inklusive versamhets- och förvaltningsberättelsen. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och medlemsavgiften ändrades inte, trots inflationen.
Anna Nordberg, Familjeföretagens revisionsbyrå, fick fortsatt förtroende som revisor.


Tom Alandh och Rajne Söderberg
Därefter kom det som alla väntat på, inklusive Tom själv. En hedrad journalist och dokumentärfilmare fick motta ”SCIF:s stipendium för idrottslig kulturgestaltning”, 2023. Han är nu med i en fin skara, Jens Lind och Olof Lundh är tidigare pristagare.
Tom Alandh fick stipendiet för sin förmåga att spegla människoöden inom idrotten och därigenom belysa idrottens många och olika uttrycksformer.

En stolt pristagare, Tom Alandh och ordförande, Rajne Söderberg
Det senare fick han visa i sin föreläsning. Extra roligt var att Toms klippare sedan många år, Heleen Rebel, var med på plats. Hon kunde engagerat berätta om hur det är att arbeta med Tom och hur hon lyckats klippa många fina dokumentärer om idrottare, trots mycket liten kunskap om idrott.

Heleen och Tom – engagerade föreläsare
Tom delgav oss intressant information om hur han tänkt när han gjort sina filmer, hur viktigt starten och slutet är och till det även musiken som skapar en viss stämning. Vi fick se prov på ett antal filmer, mestadels från idrottens värld. I dem lyfte han några av sina egna favoriter, Tord Grip och en av Ingemar Johanssons fruar, Birgit Lundgren. Sympatiska personer som fått stå i bakgrunden av mer kända människor.

Föreläsningen avslutades med en frågestund och givetvis en stor applåd. Därefter serverades en räksmörgås och dryck i en av skolans vackra lokaler.

Författare:

Lena Wallin Kantzy

lena.wallinkantzy@scif.se

Föregående artikel

25 idrottshistoriker nätverkade på Riksidrottsmuseet

Nästa artikel

OK Ravinen först ut i Inspirerande Idrott

Relaterad inlägg

25 idrottshistoriker nätverkade på Riksidrottsmuseet

Idrottshistoria, Möten, SCIF

SCIF arrangerar nätverksträff för idrottshistoriska sällskap 25 maj

Idrottshistoria, Idrottslig kulturminnesvård, Möten

Lena omvaldes till ordförande i Sörmlands idrottshistoriska sällskap

Idrottshistoria, Möten, Okategoriserade

Pristagaren Tom Alandh hyllade ”Nacka” och lägger berättandet på hyllan

Idrottshistoria, Stipendium för Idrottslig kulturgestaltning, Utmärkelser