Olof Lundh får SCIF:s pris för Idrottslig kulturgestaltning

Stipendium för Idrottslig kulturgestaltning, Utmärkelser

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF) inrättade i fjol ett pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” som skall delas ut till en ”skribent, författare, filmare eller annan konstnär som beskrivit idrotten på ett annorlunda sätt än vi vanligen möter den i medierna”. Prissumman är på 50 000 kronor.

2022 års pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” tilldelas debattören, krönikören, författaren och sportjournalisten Olof Lundh, för hans sätt att bevaka och belysa skeenden inom både den nationella och internationella fotbollen. Olof Lundh rapporterar, debatterar och provocerar på ett modigt och unikt sätt, hela tiden med läsarnas, tittarnas och – i förlängningen – fotbollens bästa i främsta rummet. Lundh är just nu aktuell med boken ”Templet i öknen”, där han pedagogiskt och initierat redogör för hur Qatar, ett land helt utan fotbollstradition, blev värdland för fotbolls-VM 2022. När det gäller att ”beskriva idrotten på ett annorlunda sätt än vi vanligen möter den i medierna” är Lundh en förebild, och SCIF är därför mycket glada över att få tilldela Olof Lundh årets utmärkelse för “Idrottslig kulturgestaltning”.

Olof Lundh är för närvarande i Qatar för att bevaka fotbolls-VM på uppdrag av TV4. Han kommenterar priset på följande sätt:

Jag är hedrad att uppmärksammas på det viset och få ett pris för något så fint som en idrottslig kulturgestaltning. För mig är sportjournalistik något viktigt och tyvärr inte alltid välkomnat av idrotten. Därför blir jag extra glad och stolt över detta pris.

Författare:

SCIF

klocktornet@scif.se

Föregående artikel

Pia Sundhage och Glenn Östh mottagare av Prinsens Plakett 2022

Nästa artikel

Svenska Handbollförbundet har utsetts till Årets Idrottsförbund

Relaterad inlägg

Pristagare utsedda i Inspirerande Idrott

Inspirerande Idrott, Utmärkelser

Walter och Viktor uppmärksammade på årsmöte i Västernorrland

Idrottshistoria, Viktor Balcks medalj

151 ansökningar till Inspirerande idrott

Inspirerande Idrott, Utmärkelser

SCIF arrangerar nätverksträff för idrottshistoriska sällskap 25 maj

Idrottshistoria, Idrottslig kulturminnesvård, Möten