SCIF har under många år bidragit med medel till svensk forskning genom bl.a. årliga utdelningar av forskningsstipendier. Stipendierna ska i första hand tilldelas forskare som under de senaste åren utfört forskning som håller högsta kvalitet och som är av stort värde för svensk idrott och/eller idrottshistoria. Forskningen ska vara starkt relaterad till idrott och fysisk aktivitet. Det är en fördel om forskningen har stor betydelse för de fysiskt aktiva individerna eller för idrotten.
SCIF stödjer svensk idrott i sin helhet.
Peter Schantz är sedan 2022 senior professor vid GIH. En institution där han 1977 tog sin gymnastikdirektörsexamen. Hans utveckling inom forskning inleddes 1977 med att utifrån humanbiologiska perspektiv belysa idrott och fysisk aktivitet. Från 1995 breddades den till att inkludera olika humanekologiska perspektiv på fysisk aktivitet, hälsa och miljö. Dessa två huvudinriktningar möts inom temaområdet rörelse, hälsa och miljö som har utvecklats sedan 2004 och fortsätter att utvecklas.
Inom dessa områden har Schantz publicerat mer än 300 original- och översiktsartiklar, bokkapitel, rapporter, utredningar, populärvetenskapliga artiklar, debattartiklar, essäer och kompendier.
I den tidiga forskningskarriären låg hans fokus på studier av musklernas anpassning till skidåkning. Särskilt känd är studien av en 150 mil lång skidtur, den sannolikt mest omfattande träningsstudie som någonsin har genomförts. Mindre kända är hans unika studier av otränade och idrottande ryggmärgsskadades rörelsemönster och muskulära anpassning.
Slutligen, Schantz populärvetenskapliga rapporter och kulturhistoriska belysning inom idrottsvetenskapens breda fält bidrar till en värdefull orientering, helheter och sammanhang.
Peter Schantz:
”Jag vill först rikta ett stort tack till SCIF för att föreningen genom vetenskapliga priser stöttar och uppmärksammar svensk forskning om idrott och fysisk aktivitet.Jag känner en stor tacksamhet och tänker på alla som har gjort vår forskning möjlig. Det handlar inte minst om att jag fick bli del av en stolt arbetsfysiologisk tradition som Nobelpristagaren August Krogh och läkaren Johannes Lindhard grundlade i Köpenhamn, och som senare importerades till Stockholm genom rekryteringen 1941 av deras medarbetare Erik Hohwü Christensen som professor vid Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet (GCI). ”
På Youtube kan ni hitta föreläsningar av Peter, sök på hans namn
Länk till tidigare pristagare