2024 års pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” tilldelas författaren Fredrik Backman för hans förmåga att i litterär form spegla idrottens kraft för både individer och samhällen.
Fredrik Backman är en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare. Sedan debutromanen En man som heter Ove från 2012 har han fångat stora läsarskaror i berättelser där humor förenats med allvar, hopp med förtvivlan och vardagssituationer med avgörande livskatastrofer. Flera av hans böcker har både filmatiserats och blivit stora internationella framgångar.
I flera verk spelar idrotten en central roll. I boken Britt-Marie var här (2017) speglas med stor värme hur fotboll kan skapa glädje, mening och sammanhållning för både barn och vuxna i socialt utsatta miljöer. I hans böcker om Björnstad får läsaren följa livet i en fiktiv liten stad där allt kretsar kring det egna ishockeylaget. Persongalleriet är stort, likaså perspektiven på idrottens roll för människor. Backman skriver om idrottens förmåga att väcka glädje och engagemang, skapa sammanhållning och att få människor att växa – men han berättar även om idrottens skuggsida i form av avarter, tystnadskulturer och utanförskap. Böckerna om Björnstad blir därmed både en kärleksförklaring och en kritik av idrotten som folkrörelse och kulturföreteelse. Dessutom påminner de oss läsare om att idrotten alltid – på gott och ont – återspeglar det omgivande samhället.
Det är sannerligen ingen enkel uppgift att skriva om idrott eller att fånga dess väsen i litterär form. Fredrik Backman har dock den förmågan. Han förstår idrottens kraft. Han vet vad idrotten ger till människor – men också vad den tar. Eller som han själv skriver: ishockey är inte så viktigt i Björnstad. Det är bara allt.
– Jag är givetvis stolt och hedrad, säger Fredrik Backman, inte främst för priset utan för att få nämnas i det här sammanhanget. Jag hade den enorma turen att hitta idrotten och litteraturen samtidigt som barn, utan de två magiska fantasivärldarna vet jag inte hur jag hade överlevt. Det betyder extra mycket att nu få höra att mina små historier delvis tilldelas den här utmärkelsen för dess beskrivningar av idrotten och samhället. Den viktigaste raden i Björnstad för mig var alltid: ”Vad är ett samhälle? Det är summan av våra val”.
Fredrik Backman vill att prissumman på 50 000 kronor ska skänkas till ett välgörande ändamål med koppling till idrotten. Hans val är den ideella föreningen Fritidsbanken som samlar in, restaurerar och lånar ut begagnad sport- och friluftsutrustning utan kostnad. Den första Fritidsbanken öppnades 2013 i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Därefter har antalet Fritidsbanker ökat snabbt och idag finns verksamhet i över 40 procent av landets kommuner.
– Att Fredrik Backman har valt att skänka prissumman till Fritidsbanken är otroligt roligt, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. Han har en sällsynt förmåga att skapa igenkänning och att blanda humor och allvar. Vi vill använda bidraget till att få fler personer i alla åldrar att upptäcka idrottens magiska värld genom Fritidsbanken, där all utrustning är gratis.