Blekinge Idrottshistoriska sällskap får pris av SCIF

Årets Idrottsmuseum/Idrottshistoriska sällskap, Utmärkelser

2024 års stipendium, på 50 000 kronor, till Årets idrottshistoriska sällskap/Årets idrottsmuseum har beslutats tillfalla Blekinge Idrottshistoriska sällskap (BLIS) för dess långa och brett upplagda arbete för att dokumentera och sprida kunskap om blekingeidrottens historia.

Pris till Årets Idrottshistoriska museum/sällskap instiftades 2016 på Idrottshistoriska kommitténs (nytt namn) initiativ. Sedan dess har sju museum och sällskap fått en prissumma på 50 000 kr samt ett diplom och givetvis en stor ära. I år blev det alltså Blekinges tur.

Motivering: Blekinge Idrottshistoriska sällskap bildades 1986. I snart 40 år har föreningen utgjort den självklara samlingspunkten för personer med intresse för det egna landskapets idrottshistoria. BLIS anordnar regelbundet sammankomster och föredrag. Man driver ett eget idrottsmuseum i Bräkne-Hoby där man samlat rariteter i ord, bild och föremål. Dessutom har BLIS ända sedan dess tillkomst gett ut en mycket läst och uppskattad årsbok om blekingska idrottsprestationer, idrottare och idrottsledare. Den första årsboken berättade om Viktor Balck, köpmannasonen från Karlskrona som blev den svenska idrottens fader.

BLEKINGE IDROTTSHISTORISKA SÄLLSKAP – BLIS känner enorm glädje och ära över att uppmärksammats av SCIF:s pris och stipendium på 50.000 kr säger dess ordförande Göran Bogren. Som ideell förening finns det mycket att arbeta med och utveckla och vi har tagit som vår huvuduppgift att bära den Blekingska Idrottshistorien vidare.

Sekreteraren, Kenth Borgström, lyfter fram en del av det som föreningen gör:
· Vi värnar om våra 500 medlemmar och strävar efter att fortsatt bygga ut vårt museum och den informativa verksamheten.
· Vi ger årligen utge en bok som berättar om idrott och idrottare med anknytning till Blekinge. (Nästa årsbok ska heta – ”Lagbilden berättar”.)
· Vi inspirerar och möjliggör för Blekingsk ungdom att genom deltagande på våra föreläsningar få möjlighet att utveckla sin kunskap om Blekingsk Idrott.

Enligt ordförande, Johan Norberg, i Idrottshistoriska kommittén fanns det alltså många argument för att ge priset till BLIS i år.
Det är också sista gången som priset utdelas. Framöver flyttas resurserna till den fond för Idrottslig kulturminnesvård som inrättats och där man kan söka bidrag för olika utvecklingsprojekt. Något som varit mycket efterfrågat.
Länk till tidigare pristagare.

Föregående artikel

Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” till Fredrik Backman

Nästa artikel

SCIF önskar alla en fin jul- och nyårshelg!

Relaterad inlägg

Peter Schantz får SCIF:s stora forskarpris

Forskningspris, Idrottsprofiler, Utmärkelser

Bengt Saltins arv lever vidare

Forskningspris

Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” till Fredrik Backman

Stipendium för Idrottslig kulturgestaltning, Utmärkelser

Prinsens plakett till Jörgen Persson

Idrottsprofiler, Prinsens Plakett, Utmärkelser