SCIF:s Årets Idrottsförbund blev två – ridsporten och orienteringen belönas

Årets förbund, Utmärkelser

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande har beslutat att utse Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Ridsportförbundet till Årets förbund. De erhåller vardera 300 000 kronor.

”Anledningen till att vi i år utsett två förbund hänger samman med pandemin. Många idrottsförbund kunde under 2020 inte göra sig själva rättvisa eftersom så många internationella mästerskap blev inställda. Därför beslöt vi att inte dela ut något pris i fjol men två pris 2021”, förklarar Rajne Söderberg, nyvald ordförande i SCIF.

I år var det en hel del förbund som meriterat sig som värdiga pristagare. Nomineringslistan var ovanligt lång, men styrelsen kunde enas om följande två idrottsförbund.

Svenska Orienteringsförbundet får priset med motiveringen:

Världens bästa landslag i skogssport orienterade sig till sju VM-guld. Tove Alexandersson skrev historia genom att springa hem fem guld i samma mästerskap, alla distanserna samt stafetterna, och triumferade dessutom i världscupen för sjunde året i rad. På junior-VM blev det fyra guld, vilket antyder om en fortsatt ljus framtid.

Svenska Ridsportförbundet får priset med motiveringen:

Ett historiskt OS-guld som fängslade en hel nation samt att svensk ridsport har världens främste ryttare 2021 i sitt stall var toppar på ett mycket framgångsrikt år. Det föredömliga ungdomsarbetet har cementerat ridsportens plats i världstoppen.

Sveriges Centralförening för idrottens främjande bildades 1897. År 1967 inrättades Stora Priset till Årets idrottsförbund. 31 förbund har genom åren belönats. Det är fjärde gången som Svenska Orienteringsförbundet (1968, 1987 och 2011) belönas och andra gången för Svenska Ridsportförbundet (2013).

Svenska Ridsportförbundet erhöll priset på söndagen i samband med Sweden International Horse Show på Friends Arena. Svenska Orienteringsförbundet kommer att erhålla det i samband med årsmötet i april.

Författare:

SCIF

klocktornet@scif.se

Föregående artikel

Tronskifte i Klocktornet

Nästa artikel

Ridsporten belönades som SCIF:s Årets Idrottsförbund

Relaterad inlägg

Örsan och Stockholms Idrottshistoriska prisades

Årets Idrottsmuseum/Idrottshistoriska sällskap, Idrottshistoria, Idrottslig kulturminnesvård

Kommunpris till Skövde Idrottshistoriska

Idrottshistoria, Utmärkelser

OK Ravinen först ut i Inspirerande Idrott

Inspirerande Idrott, Utmärkelser

Fullt hus på O.A.S med Tom Alandh

Möten, SCIF, Stipendium för Idrottslig kulturgestaltning