SCIF:s pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” till Tom Alandh

Stipendium för Idrottslig kulturgestaltning, Utmärkelser

2023 års pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” tilldelas journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh för hans förmåga att spegla människoöden inom idrotten och därigenom belysa idrottens många och olika uttrycksformer.

Foto: Heleen Rebel

Alandh är en av Sveriges mest uppskattade och produktiva dokumentärfilmare. I närmare 40 år har han med stor värme skildrat vår samtidshistoria genom unika porträtt av människor och deras livsberättelser. Hans många filmer med idrottstema utgör inga undantag. Hans dokumentärer om välkända idrottshjältar som ”Nacka” Skoglund, Ingemar Johansson och Bosse Högberg förenar berättelser om stora idrottsprestationer med ingående personporträtt. Filmen ”I Svennis skugga” är en fascinerande historia om fotbollsspelaren Tord Grip som blev tränare och därefter fick hela världen till sin arbetsplats. Slutligen tvekar han inte för att ta upp idrottsämnen som är svåra men viktiga att synliggöra. Ett exempel är ”Diskuskastarens dröm” – filmen om Stefan Fernholm som dopade sig till döds…. Ett annat handlar om idrottsskador. Långfilmen ”Gymnasten som lärde sig gå”, från 2014, handlar om gymnasten Marcus Lilliebjörn som bröt nacken, blev förlamad men som mot alla odds lyckades att kunna gå igen. Denna mångfald av idrottsliga berättelser och perspektiv gör Tom Alandh till en synnerligen värdig mottagare av 2023 år pris för ”idrottslig kulturgestaltning”.

– Det är mycket roligt att få tilldela årets pris till Tom Alandh för hans fina dokumentärfilmer om idrott, säger Rajne Söderberg, ordförande för SCIF. Hans personliga berättarstil och förmåga att spegla människor inom idrotten är imponerande. Hans samlade produktion är ett viktigt bidrag till bevarande av den svenska idrottshistorien.

– För en man med mina klena sportsliga meriter känns det lika oväntat som glädjande att få ett idrottspris. Nu ska jag köpa en ny cykel, min gamla oväxlade och rätt rostiga Flying Finn ska efter fyrtio års trampande få en värdig efterträdare säger en överraskad och glad Tom Alandh.

Priset för ”Idrottslig kulturgestaltning” instiftades 2021. Tidigare pristagare är journalisten och filmaren Jens Lind (2021) och journalisten och författaren Olof Lundh (2022).

Författare:

SCIF

klocktornet@scif.se

Föregående artikel

Roger Johansson fick Prinsens Plakett på SCIF:s Höstmiddag

Nästa artikel

SCIFs stipendium för idrottslig kulturminnesvård tilldelas Karl Örsan

Relaterad inlägg

2 x 100 i Åsarna

Inspirerande Idrott, Uppvaktningar, Utmärkelser

Örsan och Stockholms Idrottshistoriska prisades

Årets Idrottsmuseum/Idrottshistoriska sällskap, Idrottshistoria, Idrottslig kulturminnesvård

Kommunpris till Skövde Idrottshistoriska

Idrottshistoria, Utmärkelser

OK Ravinen först ut i Inspirerande Idrott

Inspirerande Idrott, Utmärkelser