”Guld-Gretas” staty börjar ta form

Idrottshistoria, OS 1912

Peter Linde är namnet på den svenska skulptör som SCIF anlitat för att skapa en staty av Sveriges första kvinnliga OS-guldmedaljör i simhopp, Greta Johansson.

Greta, Peter Linde och Jens Lind i ateljén

Peter Linde utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1970–1975 och har under sin karriär ofta arbetat med porträtt. Peter har gjort ett stort antal fina verk på kända och okända svenskar och är ledamot i konstakademin. År 2009 vann Linde en tävling om en skulptur av Ingemar Johansson, som var klar 2011 och placerades utanför Ullevi i Göteborg. Han har också gjort Zlatan-statyn, 2017, som tyvärr utsatts för vandalism och fraktats bort för att renoveras. Nu har han alltså tagit på sig ett uppdrag åt SCIF, nämligen att göra en staty i brons av Greta Johansson.

I veckan besökte undertecknad tillsammans med Jens Lind, känd journalist främst inom TV och sport, Peters ateljé i Saltsjöbaden. Det blev en trevlig förmiddag i konstens tecken. Jens filmade, han har ett uppdrag från SCIF att följa skapandet.  Peter berättade med fin och stor inlevelse om hur han processar fram sina statyer.

Det börjar med att Peter läser om personen och försöker sätta sig in i hur, i detta fall, Greta var och hur hon kände sig inför bl.a. sitt guldhopp. Alla intryck omvandlar han sen till en ställning av järn i form av ett antal rör på en järnplatta. Den klär han sedan sakta med frigolit som han skulpterar fram och därefter med gips, lager för lager.  

När allt är färdigt så lämnas modellen till ett bronsgjuteri. Då börjar det egentliga jobbet säger en engagerad Peter. Då ska allt finputsas i detalj. Det kan handla om en nagels tjocklek som ska filas till på vissa ställen.

När får vi då se Greta i sin färdiga skepnad? Ja, förmodligen inte förrän på försommaren -26. Då blir det förmodligen en ståtlig invigning på platsen som upplåtits av Kungliga Djurgårdsförvaltningen, nämligen vid Djurgårdsbrunnsviken.

Lite fakta om Greta: När hon föddes, 1895, var villkoren för en flicka/kvinna i Sverige tuffa. Hon fick gå sju år i grundskolan och lärde sig engelska, vilket var mycket ovanligt. Frågan är om Greta redan då visste att hon skulle flytta till USA och då fick ett stort försprång med sina språkkunskaper.
1905 fick hon sin första badbiljett av skolan till Strömbadet. Badet var ett stort kallbadhus helt byggt i trä som låg i Riddarfjärden. Antagligen var det också här hon började träna simhopp.
1912 hölls de Olympiska spelen i Stockholm. Detta var de tredje olympiska spelen där kvinnor fick tävla. Simhoppstävlingarna hölls på den olympiska simstadion i Djurgårdsbrunnsviken. I finalen i damernas höga raka trampolinhopp deltog åtta flickor och Greta vann.

2014, endast 19 år gammal flyttade hon till USA och gifte sig med simhopparen Erik Brandsten. Paret blev mycket framgångsrika som simhoppstränare och gjorde sporten populär i USA. Greta blev 83 år.

Författare:

Lena Wallin Kantzy

lena.wallinkantzy@scif.se

Föregående artikel

151 ansökningar till Inspirerande idrott

Nästa artikel

Walter och Viktor uppmärksammade på årsmöte i Västernorrland

Relaterad inlägg

Walter och Viktor uppmärksammade på årsmöte i Västernorrland

Idrottshistoria, Viktor Balcks medalj

Ängelholmbygdens idrottshistoriska jobbar mot nya mål

Idrottshistoria

SCIF arrangerar nätverksträff för idrottshistoriska sällskap 25 maj

Idrottshistoria, Idrottslig kulturminnesvård, Möten

Lena omvaldes till ordförande i Sörmlands idrottshistoriska sällskap

Idrottshistoria, Möten, Okategoriserade