SCIF gratulerar Drottningen, 80 år

Uppvaktningar

H.M. Drottning Silvia, en av SCIF:s Första Hedersledamöter, fyller 80 år den 23 december. Som sig bör blev hon ordentligt uppvaktad av många olika organisationer. SCIF var givetvis en av dem. Elisabeth Danielsson, vice ordförande from 1 januari, och Christer Lignell, f.d. styrelseledamot var på Slottet i onsdags och överräckte en gåva.

Kungen, Drottningen, Elisabeth Danielsson och Christer Lignell Foto: HENRIC WAUGE

För mer än 25 år sedan så initierade Drottningen Stiftelsen Silviahemmets arbete med att sprida kunskap om kognitiv sjukdom. Den första utbildningen var en specialistutbildning i demensvård för undersköterskor – den första kullen examinerades 1997 och de fick alla den exklusiva titeln Silviasyster. Utbildningar erbjuds i dag både nationellt och internationellt till olika yrkesgrupper och till anhöriga.

Stiftelsen bedrivs idag ideellt med ett opolitiskt och allmännyttigt syfte. Man genomför förutom utbildningar även dagverksamhet där Silviasystrarna tar emot både yngre och äldre personer med kognitiv sjukdom (demens).

På Drottningens födelsedag visade SVT en fin intervju med henne gjord av Pernilla Månsson Colt. Där fick man ta del av Drottning Silvias stora intresse och engagemang för demensvård. Något som hon lagt mycket tid på under många år. Vill du se mer om det, bilder från Silviahemmet och om Drottningens liv så rekommenderar vi SVT Play.

SCIF:s present bestod av en lunch till dagpatienterna i form av både smörgås- och vanlig tårta samt ett penningbidrag till stiftelsen. Bägge delarna var mycket uppskattade av Drottning Silvia och givetvis också av personerna på dagverksamheten samt personalen.

En av Silviasystrarna, Hoa, vid den vackra julgranen på Silviahemmet.

Författare:

Lena Wallin Kantzy

lena.wallinkantzy@scif.se

Föregående artikel

Stora Forskningspriset 2023 till Mats Börjesson

Nästa artikel

Pristagaren Tom Alandh hyllade ”Nacka” och lägger berättandet på hyllan

Relaterad inlägg

SCIF gratulerar H.M. Konungen till 50 år på tronen

Uppvaktningar

SCIF 125 år – Kransnedläggning på Viktor Balcks grav

Idrottshistoria, Uppvaktningar