SCIF:s samlingar till Riksidrottsmuseet

Idrottshistoria, Samarbeten

Riksidrottsmuseet är på bettet och flyttar SCIF:s samlingar från Klocktornet. Det gillas av SCIF, då vi har utvecklat vår samarbete med museet. Konstigt vore det annars, vi har många gemensamma intressen.

Pernilla Högberg är samlingsansvarig på Riksidrottsmuseet. Hon är den som är ansvarig för det uppdrag som SCIF givit museet, nämligen att katalogisera alla våra föremål. Det innefattar böcker, tavlor, medaljer, konstverk mm, mm.
-Det vi gör är att föra in alla föremål i ett register där vi också skriver ner deras historia och gör en tillståndsbedömning, dvs hur mår föremålet, berättar en engagerad Pernilla.
Vi fotar också alla föremål, något som gör att SCIF senare kan visa dem t.ex. på sin hemsida.

Pernilla funderar på hur man ska katalogisera Gustav V:s tennisracket.

Allt detta gör att SCIF:s fina och historiska föremål blir mer tillgängliga för en allmänhet men också för de intresserade forskare som finns. SCIF kan bidra på många olika sätt.

Idag var Pernilla tillsammans med Sara Rosengren och en flyttfirma på kansliet och i ett förråd för att varsamt packa ner i stort sett alla föremål i lådor. De förflyttades sedan till Gärdet och museet där man har bättre lokaler och kameror för att genomföra katalogiseringen. Det arbetet tar drygt 3 månader.

Sara tar varsamt hand om en våra ljusklenorder

Vän av ordning kan då undra om SCIF får tillbaka föremålen sedan? Svaret är delvis ja. Vi äger dem fortfarande, men en del av dem mår bättre av att förvaras i klimatanpassade lokaler anpassade för museiföremål. Det finns ett stort sådant förråd i södra Stockholm.

Förhoppningen är, som vi tidigare berättat, att museet ska ha en olympisk utställning 2025. Då
passar ett antal av våra föremål bra att förevisa för en intresserad allmänhet
.

Fotnot:
Pernilla har en lång bakgrund på museet. Har studerat konsthistoria och kulturvetenskap på universitetet samt hur man producerar utställningar. Hon började sin bana som museivärd och är numera senior i rollen som samlingsansvarig.
Daniel Wetterskog är museichef på Riksidrottsmuseet.

Föregående artikel

Riksidrottsmuseet satsar olympiskt

Nästa artikel

Glada pristagare – Volleybollförbundet

Relaterad inlägg

Greta och FU flyger

Idrottshistoria, OS 1912

Renovering pågår i Tennispaviljongen

Idrottshistoria, Tennispaviljongen

Örsan och Stockholms Idrottshistoriska prisades

Årets Idrottsmuseum/Idrottshistoriska sällskap, Idrottshistoria, Idrottslig kulturminnesvård

Kommunpris till Skövde Idrottshistoriska

Idrottshistoria, Utmärkelser